3 Eylül 2015 Perşembe

Ramen tarifi


NEDİR?

Ramen, Uzakdoğu usulü eriştedir. Kıvırcık şekildedir. Çorba biçiminde yenir.

MALZEME

1 tatlı kaşığı toz köri
Ramen eriştesi
1 kaşık soya sosu
Bir kaç damla susam yağı
1/4 tatlı kaşığı şeker ya da bir kaç damla bal

TARİF

Köri, et ve sebze (ben et ve sebze kullanmadım) suda haşlanır. Soya sosu, susam yağı ve şeker karıştırılır. Körili su kaynayınca içine erişteler ve sos atılır. Altı kapatılır. 3-5 (istenirse 10) dakika kadar ağzı kapalı beklenir. Ardından kaseye alınır.

SERVİS

Kasede servis edilir.

TÜKETİM BİÇİMİ

Ramen, pek çok farklı şekilde tüketilebiliyor. Hazırları var, az sulu olanları var, bol sulu olanları var, sotelenenleri var. (Sotelendiği zaman ramen değil, yakisoba oluyor). Kore, Japon ve Çin versiyonları var. Ama Çin'de o kadar popüler değil, Kore ve Japonya'da pek çok çeşidi var. Ramenin tüketimi biraz farklı; önce çubukla (chopstick) erişteleri yiyip, sonra suyunu kafaya dikiyorsunuz. Normalde bunun ayıp karşılandığı Kore'de bile ramen böyle tüketiliyor, Japonya'da ise zaten her çorba o şekilde tüketiliyor. (En lüks restoranlarda bile)

YANINDA İÇMEK İÇİN

Yeşil çay, ice tea ya da kola.

SÜSLEME

Japonya'da süslemek için çok malzeme var; Kore'de ise pek süslendiğini görmedim ben. Süsleme malzemeleri narutomaki, kamaboko, nori yosunu... Ayrıca mantar, yeşil soğan, küp domates gibi pek çok malzemeyi ramen süslemesi olarak kullanabilirsiniz. En olmadı pul biber serpebilirsiniz (Kore'de ideal ramen sade ve baharatlı olandır, Japonya ise aşmış olayı, kaynamış yumurta atan bile var. Çin'de ramen hakkında hiç bir şey görmedim.)

BAZI NOTLAR

Ramenin eriştesini bulmak oldukça zor; Leader ramen, Nudo kıvırcık erişte, KungFu Ramen gibi hazır ramenlerin eriştesini kullanabilirsiniz. Ben NUDO kullanıyorum, oldukça leziz oluyor. Ancak bulamazsanız egg noodle diye bir şey var; şok'ta ve büyük marketlerin mini'lerinde bile satılıyor. Onu kullanabilirsiniz. Onu da bulamazsanız; normal noodle ya da en olmadı spagetti bile kullanabilirsiniz.

Eti değiştirilebilir. Tavuk, sığır, balık, tempeh (soya eti), ördek, ahtapot, karides, surimi kullanılabilir ya da hiç et kullanılmayabilir. Sebzeleri de değiştirilebilir; fasulye, mısır, soğan, patates, havuç, biber gibi tanıdığımız ve de azuki, shiitake, sansho, wakame, kongnamul, dasima, bambu filizi, bechu, ginseng, mikan, maitake, reishi, hijiki, arame, lotus root, edamame, danmuji gibi enteresan sebzeler kullanılabilir. Sosu da değiştirilebilir ve eklemeler ve çıkartmalar yapılabilir; ama soya sosu olmazsa olmaz. Onun dışında şeker, bal, wasabi, susam yağı, köri, miso, gochujang, sirke, bulgogi sos, oyster sos, chili sos, teriyaki gibi soslar eklenip çıkarılabilir. Ayrıca ketçap ve mayonez gibi çok enteresan soslar da ekleyebilirsiniz. Süsleme içinse çok çeşitli. Tofu, sukonbu, narutomaki, sosis, kamaboko... Çok enteresan süslemeler yapabilirsiniz. Bununla birlikte baharat da çeşitli. Ben körinin sosu yerine baharatını kullanmayı tercih ediyorum; hiç baharat kullanmayabilir ya da köri, nane, pul biber, karabiber, kırmızı biber, kimyon, hatta tarçın gibi her çeşit baharatı deneyebilirsiniz.

Ramende belli kurallar yoktur; yiyenin ve yapanın damak zevkine göre farklı şekillerde olur. Yani bu tarife bağlı kalmak zorunda değilsiniz, temel kuralları bilerek malzemeleri değiştirebilirsiniz: 1- Soya sosu olmalı 2-Bol suda ve hızlı (3 dakika) haşlanır hatta sadece kaynar suya malzemelerle birlikte atılıp 3 dakika beklenmesi yeterlidir 3- Eti, etin suyu ya da bulyonuyla birlikte kullanmalısınız.

Hatta avokado, portakal gibi meyveler bile kullanabilirsiniz.

FARKLI RAMEN ÇEŞİTLERİ

Noodle soup: Her hangi erişteden yapılan ramen çorbasıdır.

Miso ramen: Yosun ve domuzlu ramendir.

Kāre ramen: Köri-tavuklu ramendir.

Udon: Kalın ve beyaz ramen eriştesi ve o erişteden yapılan yemektir. Türkiye'de de, Ülker ve Nissin işbirliğiyle "makarneks" adı altında yassı udon satılmaktadır. (Şimdilik domatesli, acı domatesli, mantarlı, tavuklu, peynirli seçenekleri var)

Yakisoba: Kızartılmış ramen ya da noodle'dır.

FARKLI RAMEN ÖRNEKLERİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder