21 Eylül 2015 Pazartesi

Onigiri tarifi

Temsili Resim

NEDİR?

Onigiri, bir uzakdoğu yemeğidir. Onigiri (Ya da nigiri), Japonca adıdır; Korece adı jumeogbab, Çince adı Fàntuán, Fince riisipallo, Türkçe ise "pirinç topu"dur. Onigiri, basitçe; pilavdan yapılan toplardır.

NASIL YAPILIR?

Onigiri; pirinç lapasının yuvarlanmasıyla yapılır. Kimi onigiriler tamamen yuvarlakken, bazıları üçgen gibidir.

DIŞINA SARMA

Onigiriye geleneksel olarak nori yosunu sarılır ya da hiç bir şey sarılmaz. Ancak standartların dışına çıkmakta özgürsünüz; burger peyniriyle gayet güzel oluyor. Ya da marul gibi bir şey de kullanabilirsiniz.

İÇ MALZEME

Onigirinin içine her şey konulabilir ya da hiçbir şey konulmayabilir.

SOS

Onigiri, kimi zaman pilavı; baharatlar ve soslarla yapılır, kimi zaman ise soya sosu, ketçap, hardal, mayonez gibi soslara da batırılabilir.

PİLAVI

Onigirinin pilavı; tıpkı klasik Japon pilavı gibi yapılır. İyice temizlenmiş pirinçler, suda haşlanır; hiç bir şey katılmadan ya da baharat, sos, şeker ve tuzla; ama asla yağ konulmaz ve kavrulmaz! Daha sonra; yuvarlak şekil vermek için pek çok yöntem vardır.

YUVARLAMA YÖNTEMLERİ

En kolay, ucuz ve tadı etkilemeyen yöntem; henüz sıcakken streç filmden kesilmiş parçaya koyup; o şekilde yuvarlanmasıdır. Bu yöntem, ayrıca iç malzeme konulabilecek en iyi yöntemdir.
İkinci yöntem, pilav soğuduktan sonra avuçlayıp yuvarlamaktır. Bu yöntem, üçgenimsi ve tam yuvarlak şekilleri de çok daha iyi verir. Üçüncü yöntem; şekerli su ve tuzlu suyu eline döküp o şekilde yuvarlamaktır. Bu, elbette tadını da etkiler.

BAZI ÖRNEKLER
Onigiri:


Jumeogbab:

Fàntuán:

Riisipallo:

Samgak kimbab (Pirinç topu kimbab):

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder